Ambities en fenomenen: VRIJE TIJD

 

 

 

 

 

THE MAKING OF®

 

Ambities VRIJE TIJD

 

 

LANDSCHAP NIET IN DE UITVERKOOP

Lekker wensenpakket hebben wij: aan de ene kant willen we dolgraag genieten van ons mooie landschap, en daarom willen we golfbanen, speelbossen, jachthavens en vakantieparken om met z’n allen zo dicht mogelijk bij die mooie omgeving te zijn. Maar aan de andere kant ergeren we ons aan die golfbanen, speelbossen, jachthavens en vakantieparken, omdat het mooie landschap helemaal wordt platgetreden door bezoekers. Kunnen we een middenweg vinden, waardoor het landschap wel wordt uitgebaat, maar niet wordt uitverkocht?

 

A• Maak een plan voor de recreatieve ontwikkeling van een gebied bij jou in de buurt dat voor de directe omgeving goed moet functioneren, maar niet kapot mag gaan aan een te grote populariteit.

 

 

DOKKEN VOOR FRAAI UITZICHT

Natuurgebieden zijn een flinke kostenpost. Zo’n verzameling bomen, struiken en mos levert namelijk geen cent op, maar kost ondertussen wel aardig wat onderhoud. Toch kan er ook in deze gebieden geld worden verdiend. Bijvoorbeeld door bewoning toe te staan. Dat is voor veel Nederlanders vloeken in de kerk. Maar ook woningen kunnen een bijdrage leveren aan het landschap - zolang ze maar goed zijn ingepast en het gebied niet verstoren. Bovendien zijn bewoners vaak best bereid te betalen voor een ‘uitzichtgarantie’ en zo te investeren in het onderhoud van het gebied.

 

A• Doe een voorstel voor het inpassen van woningen in jouw favoriete natuurgebied, zodat er geld wordt verdiend waarmee onderhoud kan worden gedaan. Tegelijkertijd moet het een openbaar en aantrekkelijk gebied blijven.

 

 

PROMOOT ONS BINNENSTE BUITENLAND

De omgeving van Nijmegen noemde zichzelf ooit ‘Ons binnenste buitenland’. Binnenlands toerisme was vijftig jaar geleden nog een behoorlijke bedrijfstak, maar is sindsdien flink afgenomen. Nederlanders geven voor hun vakantie meestal de voorkeur aan het buitenland. De enige gebieden waar de afname (nog) niet zo sterk voelbaar is, zijn de Waddeneilanden, de Achterhoek en de Noordelijke Zandgronden. Ondertussen proberen gemeenten in het Groene Hart uit alle macht om zich als een interessante toeristenlocatie te profileren en zo meer binnenlandse bezoekers te trekken. Vooralsnog zonder al teveel succes… Kennelijk bestaat er nogal een kloof tussen hoe het Groene Hart er op papier uitziet en hoe Nederlanders het in de werkelijkheid ervaren.

 

A• Doe een voorstel hoe het Groene Hart zich kan ontwikkelen tot een binnenlandse toeristische attractie van betekenis.

 

 

BEHEER JE EIGEN BOS

In Nederland is steeds meer ruimte voor nieuwe natuur, onder andere door de noodzaak om rivieren meer ruimte te geven. Maar je raadt het al: er is natuurlijk niet vanzelfsprekend ook meer geld om die nieuwe natuur te onderhouden of te ontsluiten. Ondertussen willen wij wel graag van die natuur genieten en moeten er dus fiets-, ruiter-, wandel- en vaarroutes komen. Dat kost een bom duiten. We kunnen niet van de overheid verwachten dat deze nieuwe natuur blijft aanleggen èn onderhouden. Als gebruikers van natuurgebieden zullen we zelf ook een duit in het zakje moeten doen.

 

A• Maak natuur toegankelijk maar zorg meteen voor een systeem van gedeelde verantwoordelijkheid waarin eigenaren èn gebruikers een rol spelen.

 

 

STOP DE VERPAARDING

Dankzij de groeiende welvaart beschikken steeds meer mensen over een paard. Nu ja, honden en katten blijven gangbaardere huisdieren, maar de knol is in opmars. Koeien verdwijnen en paarden verschijnen in de weides. Ook paardenbakken, maneges, stallen en ruiterpaden zijn steeds vaker te zien in ons buitengebied. Daarnaast blijkt golf dè hobby geworden voor fitte gepensioneerden, waardoor ook de golfbanen als paddenstoelen uit de polder schieten. Veel gemeenten zien paarden niet zitten omdat ze de geliefde koeien verjagen. Maar golfbanen worden juist wèl verwelkomd, omdat ze geld in het laatje brengen. En misschien slaan gemeentebestuurders zelf ook graag een balletje.

 

A• Doe een voorstel voor de beteugeling of juist de verwelkoming van de verpaarding en vergolfing. Hoe kunnen deze trends het landschap verrijken?

 

 

OP BEZOEK BIJ JE VOEDSEL

Voor de meeste Nederlanders komt eten uit de supermarkt. En waar die supermarkt het vandaan haalt, ach… er zijn wel belangrijkere dingen. Kinderen hebben geen idee meer dat een ei uit een kip komt, en hun ouders kiezen in de supermarkt het eten vooral uit op prijs/kwaliteitverhouding en niet zozeer op herkomst of productieproces. Dat betekent echter niet dat sommigen van hen niet nieuwsgierig zijn naar de herkomst of productie van dit eten. Daarom gaan ze steeds vaker op bezoek bij boerenbedrijven. Ze maken daar voor hun lol stallen schoon of voeren met een grote glimlach de kalfjes. Ook brouwerijen, bijenkwekerijen en kaasmakerijen zijn populaire dagbestemmingen. We zouden zulk boerderijbezoek moeten stimuleren.

 

A• Doe een voorstel voor het zichtbaar en bezoekbaar maken van traditionele, ambachtelijke, maar ook moderne agrarische productieprocessen.

 

 

HET MAG BEST NEP ZIJN

Nederlanders nemen het niet zo nauw met echtheid. Een historisch gebouw of een eeuwenoud landschap is een prachtige plek voor recreatie, maar als het gloednieuw is maar er toch oud uitziet, vinden we het ook best. Historici hechten aan authenticiteit, maar de meeste mensen vinden een nagebouwd kasteel net zo mooi als een echt kasteel - of misschien nog wel mooier. We laten ons maar wat graag illusies voorschotelen. Dus kom maar op met dat gloednieuwe Romeinse fort, of die fonkelnieuwe Middeleeuwse burcht…

 

A• Doe een voorstel voor de meest authentieke ervaring die je nieuw kunt maken.

 

 


THE MAKING OF®

 

FENOMENEN VRIJE TIJD

 

 

NATUUR… ONBETAALBAAR

We betalen ons met z’n allen blauw aan recreatie: van contributies voor sportverenigingen, tot kaartjes voor concerten, voorstellingen en evenementen. Maar voor misschien wel de grootste bron van recreatie betalen we vreemd genoeg geen cent: natuur. En dat terwijl we natuur allemaal zo ‘rustgevend’ vinden. We vinden er stilte en ontspanning, en doen er aan de beweging die we zo hard nodig hebben. Hoe veel is dat ons waard? Tot nu toe betalen we helemaal niets, omdat natuur zich bar slecht in economische rekenmethodes laat vangen. 

 

F• Benoem de recreatieve waarde van natuurrecreatie en probeer die in economische termen te vertalen.

 

 

DE GRIJZE GENERATIE WORDT ZILVER

Mensen worden steeds ouder, en ergens is dat verdraaid lastig. Na hun 65e gaan mensen immers met gemak nog 15 jaar mee. En wat doen ze al die tijd? Ze kosten geld. Ze hangen rond in de McDonalds, waar ze eindeloos lang koffiedrinken. Ze vertragen de bus als ze met rollator en al naar binnen moeten. De vergrijzing wordt vaak als een probleem neergezet, maar eerlijk is eerlijk: het biedt ook bijzondere kansen. De nog steeds groeiende groep van vitale gepensioneerden heeft geld, tijd en een enorme recreatiebehoefte. Daar ligt een markt van jewelste. Misschien moeten we over verzilvering spreken, in plaats van vergrijzing.

 

F• Denk bij je opdracht vooral aan de rol die de ‘zilveren generatie’ kan spelen.

 

 

DE BANKZITTERS KOMEN NIET BUITEN

Het is iets waar menig buitenlander zich over verbaast in Nederland: iedereen zit binnen. Loop ’s avonds door een woonwijk en je ziet niemand op straat. Grote delen van de stad maken ’s avonds een verlaten indruk, terwijl er duizenden mensen wonen. Veel mensen komen simpelweg de deur niet meer uit voor hun recreatie. Hun home cinema set evenaart welhaast de bioscoop, en de spelcomputer laat je tennissen of voetballen vanaf de bank. De computer zorgt thuis voor steeds meer entertainment, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

 

F• Denk bij je opdracht aan deze groeiende trend van de thuisrecreatie. Gebruik deze trend maar probeer ook om de mensen meer naar buiten te lokken. 

 

 

MAAK PLAATS VOOR DE TURBORECREANT

Kiezen is nooit onze sterkste eigenschap geweest. We willen gewoon alles. Lastig is wel dat als je meer wilt doen, dat in minder tijd moet gebeuren. Bedrijven spelen daar natuurlijk handig op in, met grote multifunctionele complexen, waar je kunt winkelen, sporten, eten en naar de bioscoop kunt. Ze zijn goed bereikbaar en lekker makkelijk voor gezinnen waarin iedereen andere wensen heeft: terwijl moeder winkelt, kijkt vader met een biertje erbij naar een voetbalwedstrijd, en ondertussen doet het kind mee aan een creatieve workshop. Kleinere winkels, sportclubs en uitgaansgelegenheden in de binnensteden worden voor een deel kapotgeconcurreerd.

 

F• Houd rekening met de wensen van de turborecreant.

 

 

OSAMA STEEKT DE KOP OP

Plannen maken is leuk, maar voor je het weet vliegt er een Boeing een wolkenkrabber binnen en verandert alles. Onverwachte gebeurtenissen in de wereld kunnen een ongelooflijke impact hebben. Zo heeft de aanslag op de Twin Towers in New York de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte danig veranderd. Bijvoorbeeld door de opkomst van allerlei veiligheidsmaatregelen. Onverwachte gebeurtenissen kun je nauwelijks voorspellen, maar je kunt ze wel oefenen. Gebruik voor je ambitie een van de volgende onverwachte gebeurtenissen. Kies die gebeurtenis waarvan jij denkt dat die ook werkelijkheid gaat worden:

 

F1• Stel je voor dat door de groeiende energieschaarste het autoloze weekend opnieuw wordt ingevoerd. Autogebruik voor recreatieve doelen wordt verboden. Hiermee wordt in één klap het fileprobleem opgelost. Houd in je voorstel rekening met het autoloze weekend en het verbod van autogebruik voor recreatieve doeleinden.

 

F2• Een wereldwijd unieke combinatie van een tekenplaag èn een plaag van de Aziatische boktor slaat toe in de Nederlandse bossen. Talloze bomen worden kaalgevreten en in het struikgewas huizen ziekmakende teken. Houd er in je voorstel rekening mee dat geen mens nog recreatief de bossen in wil gaan.

 

 

VERZIN EENS WAT ANDERS DAN Bollen en Molens

En ja hoor: weer zo’n toerist die vraagt waar dan die Nederlanders zijn die nog ‘wooden shoes’ dragen. En vervolgens wil ie naar de bollenvelden en daarna een paar molens fotograferen, alvorens hij naar de Nachtwacht rent. Er komen steeds meer buitenlandse toeristen naar Nederland, zeker nu ook de Chinezen ons land hebben ontdekt, maar we blijven wel een beetje vastzitten aan onze oude stokpaardjes. Het wordt tijd voor wat anders (en moderners) dan tulpen en molens. Hoe kunnen we nieuwe ontwikkelingen in Nederland ook interessant maken voor de toerist?

 

F• Pak je ambitie op een manier aan dat het Nederland interessanter maakt voor buitenlandse bezoekers.

 

 

DE KOMST VAN PRETPARK BINNENSTAD

Mensen met geld trekken de stad uit, maar in het weekeinde moeten ze natuurlijk wel worden teruggelokt om in de stad geld uit te geven. En dus krijgen binnensteden steeds vaker de taak van publiekstrekker. Zo zijn de meeste grote steden iedere zondag open voor smachtende koopjesjagers. Ook organiseert bijna ieder weekend wel één van de grote steden een evenement of festival: van Zomercarnaval tot Red Bull Air Race. Binnensteden zijn steeds meer pretparken geworden, en in de strijd om de bezoeker zijn ze ook steeds meer op elkaar gaan lijken.

 

F• Voer je ambitie uit in een binnenstad die je voor de totale verpretparking wilt behoeden.